Therapieën

Traditionele Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat.

Het is een manier van genezen waarbij we uitgaan van de eenheid van lichaam en geest.

Lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit psychische problemen of emoties, andersom kunnen psychische klachten ook fysieke aandoeningen veroorzaken.

Het is een holistische geneeswijze; lichaam, geest en omgeving beinvloeden elkaar.

Waar de reguliere geneeskunde vaak uitgaat van symptoombestrijding door enkel de klacht te verhelpen, kijkt de TCG naar de diepere oorzaak van de verstoring.

Er wordt gewerkt met meridianen en de daarop gelegen acupunctuurpunten. Deze energiebanen staan in verbinding met de organen en weefsels.

Op de meridianen liggen zo’n 400 acupunctuurpunten waarmee de energie in de meridianen kan worden beïnvloed en daarmee ook de organen en de gezondheid.

Acupunctuur

Acupunctuur beïnvloedt de energie in het lichaam. In een gezonde situatie is de energie van de mens in evenwicht, zijn alle systemen volledig in balans en werkt alles hoe het moet werken.

Bij een verstoring van dit natuurlijk evenwicht raakt ons systeem in de war en kunnen er klachten ontstaan. Verstoringen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door stress, vermoeidheid,  vitamine tekorten, blessures en slechte voeding.

Normaal gezien is het menselijk lichaam prima in staat deze disbalans te herstellen. Soms lukt dit echter niet en kan acupunctuur uitkomst bieden.

En hoe werkt dat dan?

Door het inbrengen van dunne steriele naaldjes op bepaalde plaatsen, de zogenaamde acupunctuurpunten, wordt het lichaam geactiveerd de natuurlijke balans te herstellen.

Door het aanprikken van deze punten wordt de energie in de meridiaan gemanipuleerd.  Elk van deze punten staat in contact met een orgaan of een bepaalde lichaamsfunctie.

Bij pijnklachten is er vaak sprake van een blokkade van de energie. Door het prikken van naaldjes kan deze blokkade opgeheven worden zodat de energie weer normaal door kan stromen en de pijnklachten verdwijnen.

Natuurlijk in balans!

* acupunctuur kent geen bijwerkingen

* is vrijwel pijnloos

* werkt tevens preventief. Om gezond te blijven

* stimuleert het zelfherstellend vermogen van je lichaam

* weerstandverhogend

* stress verminderend

* bij pijn & blessures

* heeft een genezende werking bij diverse klachten en aandoeningen

Ooracupunctuur

Vaak worden er tijdens een behandeling kleine naaldjes in het oor gestoken. In en op het oor bevinden zich punten die in verbinding staan met bepaalde delen van je lichaam. Door deze aan te prikken kan dat specifieke deel “aangesproken “ worden.


Cupping Therapie

Bij cupping therapie wordt gebruik gemaakt van plastic cups welke op de huid vacuüm worden gezogen.

De huid wordt hierdoor in min- of meerdere mate omhoog getrokken. Dit werkt diep in op onderliggende spieren en weefsels.

Er ontstaat lokaal een sterke doorbloeding en vastzittend (bind)weefsel wordt losgemaakt.

Stijve en pijnlijke spieren kunnen hierdoor ontspannen en herstellen, afvalstoffen kunnen makkelijker afgevoerd worden.

* verbetert de bloedcirculatie

* maakt gespannen spieren los

* masseert het bindweefsel

* verlicht pijn (rug, schouders, nek, menstruatie)

* bij verkoudheid en longproblemenKinderen

Kinderen en baby’s reageren vaak goed en snel op acupunctuur of acupressuur. De energie van kinderen is makkelijk te beïnvloeden. Hun energiesysteem is nog zuiver en in ontwikkeling.

Hierdoor zijn veel klachten en aandoeningen goed te behandelen met acupunctuur.

Bij jonge kinderen zijn vooral het spijsverteringsstelsel en het afweersysteem nog volop in ontwikkeling. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

Klachten waarbij acupunctuur zou kunnen helpen zijn bijvoorbeeld; veel terugkerende verkoudheden, oorontstekingen, hoesten, astma, allergieklachten, eczeem en darmklachten.

Ook bij klachten die meer met het gedrag te maken hebben kan acupunctuur helpen.

Slecht slapen, angsten, druk gedrag, slecht eten, bedplassen, verhoogde gevoeligheid zijn een paar voorbeelden.

Bij de behandeling van kinderen worden extra dunne naaldjes gebruikt. Bij kinderen tot ongeveer 6 jaar worden de naalden direct na stimulatie verwijderd.

Bij angst voor naalden kan een behandeling ook gegeven worden door middel van acupressuur (masseren van acupunctuurpunten) of met een Japanse kindernaald; deze gaat niet door de huid heen maar geeft druk op de huid.

Aanvullende therapieen

Vaak wordt een behandeling ondersteund door kleine magneetjes te plakken of door middel van CrossLinq pleisters.

Deze worden op acupunctuurpunten en triggerpoints geplaatst om deze voor wat langere tijd te stimuleren en zo het effect te vergroten.

De behandelingen worden zo nodig aangevuld met massage.

Ter ontspanning en/of om de acupunctuurbehandeling te ondersteunen.

Fonoforese therapie

Deze vorm van therapie wordt ook wel ‘toonpunctuur ‘genoemd.

Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van stemvorken. Door deze te laten trillen en op het lichaam te plaatsen dringen de geluidstrillingen (energie) door in het lichaam.

Deze verschillende stemvorken hebben allemaal een eigen frequentie. Door een juiste toepassing ontstaat er meer harmonie in lichaam en geest. De energie gaat weer stromen.

Het geeft een diepe ontspanning waardoor slapen weer makkelijker gaat, stressklachten verminderen.

De ‘toonpunctuur ‘ is ook uitermate geschikt voor kinderen.