Acupunctuur bij menstruatieklachten


De menstruatie, een natuurlijk proces dat meestal begint rond de puberteit en maandelijks doorgaat tot aan de menopauze. Gemiddeld menstrueert een vrouw gedurende haar leven ongeveer 450 keer. Als we er vanuit gaan dat de menstruatie ongeveer 5 dagen duurt komt dit neer op 2250 dagen 'ongesteld' zijn. Ongesteld zijn... dit woord omschrijft wel een beetje hoe veel vrouwen de menstruatie ervaren. Bij veel meisjes en vrouwen gaat deze maandelijkse periode gepaard met verschillende ongemakken, variërend van milde klachten tot ernstige pijn. Hoewel deze ongemakken veelal als normaal worden beschouwd, is het eigenlijk zo dat de menstruatie zonder noemenswaardige klachten zou moeten verlopen. Een regelmatige cyclus zonder heftig bloedverlies, vrij van pijn vóór en tijdens de menstruatie. 

Menstruatieklachten komen heel veel voor, geschat wordt dat 90 % van de vrouwen enige vorm van klachten heeft. Zowel lichamelijk als emotioneel. Soms zijn de klachten zo erg dat zij een paar dagen niet normaal kunnen functioneren. De meest voorkomende klachten zijn pijnlijke krampen in buik, rug en benen, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hevig bloedverlies en vermoeidheid. 

 

 

Acupunctuur biedt een natuurlijke benadering om menstruatieklachten te verlichten. In plaats van symptomen simpelweg te onderdrukken met medicatie richt acupunctuur zich op het vinden en behandelen van de onderliggende disbalans in het lichaam.

 

Enkele veelvoorkomende menstruatieklachten waarbij acupunctuur effectief kan zijn

Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe)

Dysmenorroe, of pijnlijke menstruatie, is een vaak voorkomende klacht die veel vrouwen treft. Acupunctuur kan helpen de pijn te verlichten door het stimuleren van de productie van endorfine (een lichaamseigen pijnstiller) en door de bloedcirculatie te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur effectief kan zijn bij het verminderen van zowel de intensiteit als de duur van menstruatiepijn. 

 

Onregelmatige menstruatie

Een onregelmatige menstruatiecyclus kan verschillende oorzaken hebben, zoals hormonale onevenwichtigheden, stress of onderliggende medische aandoeningen. Acupunctuur kan bijdragen aan het reguleren van de menstruatiecyclus door het bevorderen van de hormonale balans en het verminderen van stress. Dit gebeurt door het stimuleren van specifieke acupunctuurpunten die een regulerend effect hebben op de hormoonhuishouding.

 

Premenstrueel syndroom (PMS)

Het premenstrueel syndroom omvat een scala aan symptomen zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, vermoeidheid en lichamelijke ongemakken. Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van PMS symptomen door het bevorderen van de doorstroming van Qi (energie) en bloed, en door het balanceren van hormonale schommelingen. Bovendien kan acupunctuur het stressniveau verlagen, wat vaak een belangrijke factor is bij PMS-symptomen.

 

Hoofdpijn & migraine

Sommige vrouwen ervaren hoofdpijn of hebben migraineaanvallen welke verband houden met de menstruatiecyclus. Acupunctuur kan verlichting van de pijn bieden door middel van de balansmethode tegen pijn . Bovendien kan acupunctuur helpen om hormonale onevenwichtigheden die bijdragen aan de hoofdpijn en migraine aan te pakken.

 

Overmatig menstrueel bloeden (menorragie)

Vrouwen die lijden aan menorragie, of overmatig menstrueel bloeden, kunnen ook baat hebben bij acupunctuur. Door het reguleren van de hormonen en het verbeteren van de doorstroming van bloed en energie in het lichaam, kan acupunctuur helpen om het bloedverlies te verminderen en de menstruatiecyclus te normaliseren. 

 

'Natuurlijk in balans!'

Acupunctuur biedt een natuurlijke en holistische benadering voor de behandeling van verschillende menstruatieklachten. Door het bevorderen van de energiebalans en het stimuleren van de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam, kan acupunctuur helpen om pijn te verlichten, hormonale schommelingen te reguleren en de algehele menstruatiegezondheid te verbeteren. 

 

Meer weten? Neem gerust contact op voor advies en behandelmogelijkheden.